Bolno i nadraženo grlo – učestali problem u ovo doba godine

Promjenjivo vrijeme koje donose jesenski mjeseci učestalo rezultira padom imuniteta i podložnosti organizma respiratornim infekcijama. Najčešći problem koji se javlja kod pacijenata je nadraženo i bolno grlo za koje pacijenti pomoć traže u ljekarnama. Prilikom savjetovanja nužno je voditi se smjernicama, ali i prepoznati ostale bolesti i stanja kod kojih grlobolja može biti samo jedan od simptoma.

Indikacije koje su povezane s grloboljom najčešće su laringitis (upala grkljana), faringitis (akutna upala ždrijela) i tonzilofaringitis (akutna infekcija ždrijela i/ili tonzila). Svako od tih stanja popraćeno je različitim simptomima kao što su promjena boje glasa, crveno i nadraženo grlo, otežano gutanje, osjećaj žarenja prilikom gutanja i povišena tjelesna temperatura.

Upravo različiti simptomi mogu koristiti ljekarniku pri otkrivanju uzročnika i pravilnom savjetovanju pacijenta.

Virus ili bakterija kao uzročnik grlobolje?

Najčešći uzročnici grlobolje su virusi (adenovirusi, rinovirusi i virus gripe), dok se u manjem broju slučajeva razvije bakterijska upala grla (najčešći je uzročnik beta hemolitički streptokok grupe A).
Respiratorne su infekcije tijekom godine odgovorne za svaki peti posjet liječniku, dok se u zimskim mjesecima ovaj broj značajno povećava (70% posjeta liječniku). Podatak koji dodatno zabrinjava je da su respiratorne infekcije razlog 75% globalne potrošnje antibiotika u razvijenim zemljama. Uloga ljekarnika od ključne je važnosti u racionalizaciji potrošnje antibiotika, koji se često propisuju na inzistiranje pacijenata. Pravilnim savjetovanjem ljekarnik utječe na odluku pacijenta o odlasku liječniku, pridonosi racionalizaciji troškova zdravstvenog sustava i, najbitnije, utječe na smanjenje razvoja rezistencije na antibiotike koja se sve češće javlja zbog zlouporabe istih.

Kako bismo  identificirali bolesnike s virusnim infekcijama, potrebno je postaviti četiri pitanja (prema ISKRA smjernicama):
Ima li pacijent tjelesnu temperaturu iznad 38˚C? Postoji li eksudat na tonzilama? Jesu li limfni čvorovi na vratu bolni i otečeni? Jesu li kod pacijenta odsutni kašalj i kataralni simptomi?

Ako je većina odgovora na ova pitanja negativna, ljekarnik pristupa savjetovanju pacijenta i preporuci simptomatske terapije.

Biljke kao saveznik u simptomatskom liječenju grlobolje

U savjetovanju samoliječenja od velike su pomoći preparati koji sadrže ekstrakte biljaka, dostupni u obliku sirupa, pastila i sprejeva za grlo.

Prilikom savjetovanja pacijenata o korištenju sirupa važno je utvrditi vrstu i jačinu kašlja. Ovisno o problematici, ljekarnik će posegnuti za sirupom jaglaca ako je potrebno izbaciti sluzi ili pak za sirupom bijelog sljeza, trpuca i islandskog lišaja ako je potrebno obložiti sluznicu i spriječiti suhi nadražajni kašalj.

Svakako je poželjno savjetovati pacijentima i pastile za grlo koje pacijent može uzimati više puta dnevno, a zbog praktičnosti samog korištenja postiže se i dobra suradljivost.

Biljni ekstrakti koje možemo pronaći u pastilama najčešće su ekstrakt kadulje čije aktivne tvari (eterično ulje, trijeslovine i gorke tvari) osiguravaju protuupalno, antiseptičko i adstrigentno djelovanje. Ekstrakti islandskog lišaja, bijelog sljeza, divizme također će svojim aktivnim sastojcima obložiti upaljenu sluznicu, djelovati antibakterijski, dok će saponini divizme osigurati lakšu razgradnju i izbacivanje sluzi.

Zeleni propolis – snaga fenolnih kiselina

Pripravci koji sadrže propolis tradicionalno se koriste u liječenju grlobolje. Zeleni propolis je proizvod koji prikupljaju pčele iz brazilske biljke Baccharis dracunculifolia koja raste u amazonskoj regiji gdje nema rizika od onečišćenja ili liječenja pesticidima. Proizvodi su apsolutno “čisti”, bez PAH-a i onečišćenja.

S obzirom na različito geografsko porijeklo, značajna je razlika i u kemijskom sastavu. Zeleni propolis, za razliku od europskog, ima više fenolnih kiselina, posebice artepilina C, koje imaju jača antibakterijska, protuupalna, antioksidativna i antimikotična svojstva te pružaju bržu i učinkovitiju pomoć kod grlobolje.

Prilikom rješavanja grlobolje svakako je dobro posegnuti za kombiniranim preparatima koji svojim sastavom omogućuju sprečavanje daljnjeg razvoja infekcije, liječenje iste, ali i oblažu i zacjeljuju nadraženu sluznicu.

Uz savjetovanje pacijenata o preparatima koji će im olakšati trenutne simptome i spriječiti daljnji razvoj bolesti, svakako je važno skrenuti im pozornost na potrebu pojačane hidratacije, odmora i izbjegavanja loših životnih navika kao što su pušenje i konzumacija alkohola.

autor: Ana Prkačin, mag. Pharm

 

Povezani članci

Zdravlje

Yasenka Skinage Collagen Production Active – Probudite kožu iz sna i dajte joj energiju dana

Popis obvezaOdbaciti djecu u školuOdraditi sastanakPredati izvješćeOdraditi treningPokupiti djecuIzlazak s curamaNedostatak vremena i pretrpan r...

Zdravlje

MSM ‒ MINERAL LJEPOTE

Zašto je MSM zaslužio naziv „mineral ljepote“, pokušat ćemo objasniti u nekoliko važnih pitanja. U zadnje vrijeme puno se priča o njegovim pozitivnim i višestrukim učincima na tijelo....

Zdravlje

URO BALANCE – UČINKOVIT U BORBI PROTIV URINOINFEKCIJA

Od širokog spektra proizvoda dostupnih na tržištu naročito smo ponosni na Yasenka Uro Balance, tekući dodatak prehrani. Uro Balance sadrži:2,5 g D-manoze...

Izbor kolačića